Duizenden vakbondsleden hebben in Brussel betoogd tegen de geplande besparingen van de nieuwe regering. 'Neen aan blinde bezuinigingen. We hebben alternatieven', stond er op het spandoek waarachter de vakbondstop opstapte.


Volgens de bonden waren er 80.000 betogers, de politie houdt het op 52.000, al is er geen officiële telling.

Ook heel wat Kempenaren namen deel aan de massabetoging.

Voor de betoging zich op gang trok, hielden de vakbondsleiders een speech waarin ze nog eens uithaalden naar de besparingen die de regering-Di Rupo wil doorvoeren. Voorlopig is er niet opgeroepen tot verdere acties, de bonden wachten daarvoor hun onderhoud af met de toekomstige premier Elio Di Rupo, later vandaag.

Rond 10.40 uur zette de manifestatie dan in beweging. De strijdvaardigheid bij de betogers is groot, en ze lieten met voetzoekers en rookbommen van zich horen. De betoging verliep behoorlijk luidruchtig, maar zonder incidenten.

"Wij betogen mee omdat ze ons volledig plukken", klonk het bij een van de vakbondsmilitanten. "Maar we laten onze boterham niet afpakken, we betalen al genoeg. Meer betalen, dat kan echt niet meer. We gaan er met man en macht tegenaan", klonk het strijdvaardig. "En als dit niet helpt, dan volgt er nog iets, we gaan er echt alles aan doen."

"Ik kom betogen omdat ik in één klap zo'n vier jaar langer zal moeten werken voor ik met pensioen kan", klonk het bij een andere betoger. "Zomaar, met één pennentrek wordt dat beslist en dat kan niet." De schuld ligt bij de speculanten en de banken, vindt een andere demonstrant. "Als een gewone werknemer zoiets zou doen en geld van een ander zou verbrassen, dan vliegt die in de bak."

Ook ACV'er Patrick Govaert wil zich niet neerleggen bij de besparingsplannen van de regering. "In deze sinterklaasperiode hebben de werknemers en arbeiders moeten vaststellen dat zij de zwartepiet krijgen doorgeschoven", zegt Govaert.

Volgens de vakbonden waren er zo'n 80.000 betogers, de politie maakt gewag van 52.000.

(belga)

Foto's en verslag Ludo Coenen / N